Op donderdag 28 april is in de Nes in Amsterdam (Comedy Theatre) de eenmalige, Engelstalige uitvoering van een Amerikaanse theatershow over de vrouwelijke seksualiteit. In de VS was de show een groot succes. Deze uitvoering in Amsterdam keert in juni terug en wordt later gevolgd door een Nederlandse versie. Pillow Talk: An Evening of Erotica By Women geeft twee uur lang ‘een inkijkje in de hoofden, harten en slaapkamers van vrouwen’, ‘van 2000 jaar voor Christus tot nu’. Er wordt een ontwikkeling geschetst. De show geeft een beeld van de seksuele ervaringen van vrouwen door de eeuwen heen. Uiteindelijke doel is om tot een nieuw begrip te komen van de vrouwelijke seksualiteit.

Bekijk hier

‘Een pittige show’
Vijf vrouwen, onder wie model/actrice Linda van der Steen, lezen teksten voor van bekende schrijfsters en dichteressen uit de wereldliteratuur. Van Sappho tot Anaïs Nin, Dorothy Parker, Emily Dickinson en Ono No Komachi. Daaromheen is een complete show met muziek en dans. De teksten zijn soms subtiel verleidelijk, soms rauw en expliciet.  Linda van der Steen is model en actrice en is te zien in het stuk. Ze speelde onder meer in SL8N8, Feestje, Wild Romance en The Experimental Witch. Haar verfilming van een kort fragment uit een boek van Paolo de Cuelho werd bekroond. Over Pillow Talk zegt ze: “Het is een pittige show geworden, sommige van mijn medespeelsters durfden hun ouders er niet voor uit te nodigen.” Haar rol in het geheel is de lezing in 3 delen van een monoloog uit de Erotica van Anaïs Nin. Daarin beschrijft ze hoe ze een vrouw verleidt en tot een orgame brengt. “Wat we willen doen met de show is een stem geven aan de vrouwelijke seksualiteit, de vrouwelijke seksuele energie omarmen. Nu is alles nog steeds vooral op de man gericht. Kijk naar Amsterdam, overal seks voor mannen, er is daar welgeteld één seksshop voor vrouwen”

Seksueel emancipatieproces
Volgens Linda zijn vrouwen nog steeds preuts en delen ze hun ervaringen te weinig met elkaar. Maar hoe zit het dan met al die vrouwenbladen? Daarin wordt álles besproken, orgasmes, seksspeeltjes, overspel, seksuele voorkeuren. Het klimaat is er toch juist eentje van vrijheid, openhartigheid en vooruitstrevendheid? “Ja, maar toch delen vrouwen die ervaringen nog steeds weining met elkaar. Wat in die vrouwenbladen gebeurt is een goed begin. Het speelt pas sinds de afgelopen 10 jaar, die openheid in de bladen, dat is nog maar kort geleden. Kijk bijvoorbeeld naar een onderzoek van het AMC, dat deze zomer wordt afgerond. Daaruit blijkt oa dat 26% van de vrouwen geen orgasme kan krijgen, en dat dat te maken heeft met een gebrek aan anatomische zelfkennis. Ook blijkt uit het onderzoek dat veel vrouwen vrijen zonder dat ze opgewonden zijn en dat ze onvoldoende zelf weten wat ze lekker vinden of hoe hun lust wordt opgewekt.” Volgens Linda zitten vrouwen nu midden in het seksuele emancipatieproces en dat kan niet genoeg gestimuleerd worden. We zijn er echt nog niet: bij overspel wordt een vrouw nog steeds ‘hoer’ genoemd, en een man stoer.”

Eigen verhalen delen

“Door de verhalen van de schrijfsters in Pillow Talk met het publiek te delen, hopen we dat vrouwen hun éigen verhalen met elkaar gaan delen en opschrijven, wereldkundig maken. Een ‘outcoming’ van de vrouwen en hun ervaringen. Ik denk dat die heel verschillende verhalen van uiteenlopende schrijfsters die wij brengen een houvast kunnen zijn, een metgezel voor elke vrouw die op zoek is naar haar eigen seksualiteit. Uit hoe vrouwen seksuele handelingen ervaren kun je lering trekken.” Ten slotte: zorgt al dat gepraat over seks er niet voor dat de lust je juist vergaat of dat mannen zich juist bedreigd voelen? “Nee, dat denk ik niet. Dat geldt zéker niet voor vrouwen. Contact maken met jezelf betekent ook beter contact maken met je partner. Door erover te praten kunnen ze het juist beter in de praktijk brengen. Mannen mogen zich verheugen: die krijgen een vrouw die seksueel actiever is!.”

Pillow Talk wordt opgevoerd door:
  1. Linda van der Steen
  2. Esmee de la Bretonaire
  3. Claartje Swaaij
  4. Marjan Hommes
  5. Conny Wilhelmus
Pillow Talk is te zien op donderdag 28 April in Het Comedy Theater op de Nes. De show begint 20.30 uur

Meer informatie: www.urbanaprodite.nl